Miért az önismeret a fejlődés, az egészség és a boldogság kulcsa?

 

Sokan azzal az üzenettel nőttünk fel, hogy rejtsük el az érzéseinket, mert veszélyes lehet, és visszaélnek vele mások.

Ezért próbáljuk elnyomni őket.

Egyébként is valahogy erősebbek és stabilabbak vagyunk, amikor az érzéseinket félretesszük, és nem mutatjuk ki.

Felnőttként sok féle szerepben kell helyt állnunk. Egyszerre vagyunk társak, szülők és kollégák. Ahhoz, hogy eligazodjunk ezek között a szerepek között, és kontroll alatt tartsuk a napjainkat, jól tesszük, ha megismerkedünk az érzésekkel. Ha érdeklődve közelítesz feléjük, akkor rövid idő alatt felfedezed, hogy mikor vagy feszült, izgatott vagy közeleg a félelem.

Az érzésekhez úgy férsz hozzá a legjobban, ha el kezded megismerni önmagadat, hogy megértsd az életedet tetőtől talpig.  Úgy is tekinthetsz erre, mint egy kapcsolatra önmagaddal, ahol már tudod, hogy milyen szükségleteid, vágyaid és késztetéseid vannak. Ha valami nem tetszik, azt elengedheted vagy elfogadhatod.

Amíg nem ismered magadat, addig másoktól várod, hogy elmondják, hogy ki vagy, és el is hiszel sok mindent. A másoktól érkező ítéletek és vélemények nem feltétlenül rólad szólnak, de te majd úgy teszel, mintha igaz lenne rád.

Ha ilyeneket hallottál kisgyermekként, hogy “nem vagy elég jó, buta vagy, ügyetlen vagy…”, a sokszor elhangzott szavak mélyen beülnek a tudatalattiba, és később ez diktálja az önmagadról alkotott véleményeidet. És mivel te sem szereted a negatív dolgokat magadról, mindent megteszel majd azért, hogy megfelelj a külvilág elvárásainak, és valaki végre mondja már azt, hogy “értékes vagy és szerethető”. Pedig sokan mondják ezt neked, de lehet, hogy még azt is meg kell tanulnod, hogy meghalld a dicsérő szavakat!

Ehhez szükség van a jó önismeretre, ami nem érkezik meg magától, hiába múlnak az évek. Ez nem egy önjáró mechanizmus, amire rábízod magad és majd lesz ahogy lesz.

Így, csak az idődet pazarolod el.

Az önismeret az a képesség, ahogyan önmagadra és a cselekedeteidre figyelsz, és tudod, hogy a gondolataid az érzelmeid hogyan illeszkednek a belső normáidhoz. Tudnod kell, hogyan igazítsd a viselkedésedet az értékeidhez, de sajnos ezeket nem mindig látod tisztán önmagadban, hisz az önismeret útján gyakran ki kell lépni a komfortzónából is.

Ritka kincs ez a hozzáállás, mert nagyon sokan a körülményeik által vezérelt életet élnek.

Az önismeret fejlesztése lehetővé teszi számodra, hogy irányítsd az életedet.

Kutatások kimutatták, hogy amikor megismered magadat, akkor boldogabb és jobb kapcsolataid lesznek, megtapasztalod a kontroll érzését és az elégedettséget.

És még mi minden történik?

Az önismeret erőt ad, hogy befolyásold az eredményeidet. Segít abban, hogy jobb döntéseket hozzál. Több önbizalmad lesz. Lehetővé teszi, hogy többféle nézőpontból nézd a dolgokat. Megszabadít a feltételezéseidtől és az előítéleteidtől. Csökken a stressz.

 

Rendkívül fontos, hogy foglalkozz a benned rejlő lehetőségekkel, hogy megfigyeld, hogyan birkózol meg az előtted álló kihívásokkal, hogy elgondolkozz azon, milyen lehetőségeid vannak az életed területein, és az, hogy legyen életcélod.

A jólét megromolhat, amikor a világ őrült, hiszen jelenleg is ilyen időszakot élünk.

De egy erős alap segít átvészelni ezt, kevesebb káros hatás ér, és gyorsabban visszatérsz a stabilitásodhoz.

Bárhonnan is nézzük, egy jó önismerettel nem csak te jársz jól, hanem a környezeted is, köztük a társad és a gyermeked is.