Legyél a káosz nagymestere!
Gondolatmozdító

Legyél a káosz nagymestere!

„Csendet tanultam a beszédesektől, toleranciát a türelmetlenektől, kedvességet a durváktól.” Így hangzik Kahlil Gibran idézete.

Szőjük tovább ezeket a gondolatokat.

“Nyugalmat tanultam a nyughatatlanságból, békét a harcokból, harmóniát a káoszból, haladást a rögzültségből, egészséget a betegségből, hitet a hitetlenségből, magabiztosságot a bizonytalanságból, mozdulatot a mozdulatlanságból…

Mire jó egy ellentétes állapot?

Ez világít rá az élet valóságára. Amíg nem ismered a hideget, nem tudod, milyen a forró.

Nem tudod, mi az egészség, ha nem voltál még beteg. Nem tudod mi a hit, ha nem ismered a hitetlenséget.

Lásd meg, mindkét oldalt. Mert a különbséget megtapasztalni, akkor fogod, amikor a másik oldalt is megismered. Amíg nem találkozol az ellenoldallal, addig nem élsz igazán.

Ha nem hiszel magadban, akkor figyeld meg azokat, akik hisznek.

Az első felfedezésed az lesz, hogy ellenszenvesek, nagyképűek, és arrogánsak.

Azért tapasztalod ezt meg, mert Ő nem foglalkozik azzal, hogy megfeleljen, hogy rábólintson mindenre, és bátran mond nem-et, amikor úgy gondolja. A hit erővel tölti fel. Miben hisz? Önmagában. Ezért határozottan viselkedik.

A bizonytalanság azt sugalmazza hogy „milyen jó lenne, ha olyan lennék, de nem lehetek, mert nem ilyennek születtem… mert nem olyan környezetben élek, mint Ő…”

Tényleg megváltoztathatatlan az életed? Valóban kőbe vésett személyiségjegyekkel születtél?

Amikor találkozol egy emberrel, aki az érem másik oldalán áll, akkor szembesülsz azzal a fájdalommal is, hogy “ez benned is megvan, de nem találtál még rá”!

Ne azt mondd, hogy „a fene vinné el, neki sikerült”, aztán már ítélkezel is… Inkább azt erősítsd magadban, hogy “képes vagyok rá én is”! Csak hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Meg kell dolgozni érte. Igen, fel kell fedezni, az eddig még fel nem ismert képességeidet, és aztán csiszolni kell őket, és mindennap foglalkozni vele.

Elérheted azt, amit egy másik ember.

És pont az ellenoldal hívja fel a figyelmedet erre. Ugyanis nem kelsz fel reggel korán, hogy tornázz, nem vállalsz be plusz feladatokat, nem mersz vállalkozást indítani, nem gyakorolsz naponta több órát a zongorán, nem ugrasz bele a hideg vízbe… helyette irigykedsz.

Az irigykedés, rávilágíthat arra, hogy vágysz valamire. És amire vágysz azért tenned kell, hogy a tied legyen. Nem a születésed dönti el, hogy kivé válsz. Meghatározza, de ami ezután történik, azt már Te teszed hozzá.

Kezdd el! A tegnap már elmúlt, a holnap még nincs itt, mikor, ha nem ma?

Bánfi Andrea ©